Brystforstørring og brystreduksjon

Det desidert vanligste kosmetiske inngrepet kvinner foretar gjelder brystene – enten i form av brystforstørring, korrigering av ulike bryst, men også brystreduksjon og brystrekonstruksjon.

Brystforstørring og bryst korrigering

Inngrepet ved en bbreastaugmentationrystforstørrelse og korrigering av ulike bryst er relativt like, og det benyttes samme type implantat.

Ved en brystforstørring vil kirurgen legge inn silikon-implantater, de kan være fylt med enten saltløsning eller silikongelé, etter pasientens eget ønske om størrelse. De fleste kirurger anbefaler likevel at man holder seg til en størrelse som ser naturlig ut for den enkelte pasients kroppsfasong og størrelse. Dette både fordi det gir et naturlig utseende, men også fordi det er flere komplikasjoner forbundet med å legge inn for store silikon-implantat enn mindre implantat.

Ved korrigering gjør man det samme inngrepet, men man tar da sikte på å gjøre brystene mer like hverandre enn økning av selve størrelse. Det kan likevel være at det legges inn implantater i begge brystene for å få de mest mulig like.

Det er også mulig å øke brystenes størrelse med eget fett. Dette er en type fettransplantasjon. Oftest fjerner pasienten overskuddsfett fra mage, rumpe eller lår og flytter dette til brystene. Brystforstørrelse med eget fett passer for deg som ønsker litt større bryster. Dersom det er ønske om nokså større bryster anbefales ikke brystforstørring med eget fett.

Alle inngrepene kan kombineres med brystløft, hvor man fjerner overflødig hud og strammer opp brystet, og på den måten «løfter» brystet.

Reduksjon og rekonstruksjon

Brystreduksjon og brystrekonstruksjon er kosmetiske inngrep man kan få dekket av folkehelsetrygden, om det er sånn at man eksempelvis har rygg-, nakke- og skulderproblematikk som følge av en stor byste, eller rekonstruksjon av bryst fjernet på grunn av brystkreft.

Ved en reduksjon gjør man et brystløft, men man fjerner i tillegg en viss mengde fett fra brystene, og kjertler som ved det blir overflødig. Dette er et inngrep som mange gjør på grunn av smerter, men også som en følge av overflødig hudvev etter vektreduksjon. Dette er også et av få kosmetiske inngrep menn gjør med brystene.

Ved rekonstruksjon av brystene etter eksempelvis brystkreft så prøver man i størst mulig grad å erstatte det brystet man har fjernet. Det kan være både hel eller delvis konstruksjon, som kan være både protese eller fra eget vev. Det vurderes helt individuelt etter kreftbehandlingen av kvinnen.

Leave a Reply