Transseksual kirurgi og hormonbehandling

Mange transpersoner ønsker å gjennomføre et fysisk kjønnsskifte i tillegg til endring av juridisk kjønn og eventuell hormonbehandling. Dette utføres kun i Oslo, og er underlagt det offentlige.

Per i dag må personene undergå såkalt virkelighetserfaring, altså å leve som det kjønn de ønsker å være, i tillegg til hormonbehandling i ett til to år, før de kan gjennomføre den endelige kirurgiske endringen.

Kvinne til mann

Hormonbehandlingen medfører at man får dypere stemmeleie, økt muskelmasse, om fordeling av fettet på kroppen, forstørret klitoris og økt skjegg- og hårvekst. I tillegg kan man oppleve mentale forandringer.

hormonFjerning av kvinnelige bryster er ofte det første som pasientene ønsker å gjennomføre. Det gjøres ved at man fjerner brystkjertelvevet, og ved store kvinnelige bryster fjerner man også overflødig hud, som ved en vanlig brystreduksjon, eller brystløft. Fjerning av indre kjønnsorgan er det også mange som gjennomfører, det gjøres som oftest gjennom kikkehullsteknikk av gynekolog.

Selve kjønnskonverteringen benyttes det generelt to teknikker for å oppnå: falloplastikk og metaidoioplastikk. Falloplastikken medfører at man i praksis kan få så stor størrelse man ønsker, men teknikken oppnår sjeldent resultater som innebærer at man kan få ereksjon. Metaidoioplastikken derimot gjør at man får ereksjonsevne, men størrelsen på penis blir gjerne liten.

Menn til kvinner

Behandling med kvinnelige kjønnshormoner gjør at man opplever vekst av brystkjertelvevet, får avtagende hårvekst, nedsatt sex-lyst og omfordeling av kroppsfettet. -Også her kan det oppleves mentale forandringer.

Også i disse tilfellene vil de fleste prioritere brystene, her med brystkonstruksjon. Da operer man inn et brystimplantat, og i noen tilfeller kan huden være såpass stram at man må fylle på saltvann med jevne mellomrom for gradvis å oppnå ønsket størrelse.

Kjønnskonverteringen gjøres her ved at man fjerner testiklene, og danner en ny kanal mellom urinrør og endetarm ved hjelp av penishuden. Klitoris kan konstrueres ved hjelp av en liten del av penishodet, og kan på et senere tidspunkt dekkes til med hud.

Leave a Reply